Rolul nutritiei in mentinerea sanatatii, prevenirea bolii, grabirea vindecarii
Dieta bogata in carne, alimente procesate, saraca in cereale integrale, legume, contribuie la aparitia bolilor cronice.
Medicii trebuie sa faca cunoscut cum sa ne bucuram de alimente sanatoase, delicioase, ce sa cumparam, ce sa mancam mai des, cum sa gatim. Putem consuma doar alimente care sa sustina starea noastra de sanatate, care sa ne protejeze, care sa ne faca placere.
Oamenii au nevoie de trei categorii de macronutrienti:
- hidratii de carbon - glucide,
- lipide - grasimi,
- proteine.
Hidratii de carbon sunt glucoza, fructoza, amidon, fibre vegetale.
Lipidele sunt untul, untura, margarina, uleiurile.
Proteinele sunt carnea, ouale, lactatele.
Aceste categorii de alimente sunt metabolizate in corp si sunt surse de energie.
Daca consumam mai mult de cat este necesarul zilnic de calorii , din oricare categorie, ele se vor depozita ca grasime in tesutul adipos.
Multi pacienti spun ca ei nu maninca gras. Ei trebuie sa stie ca si dulciurile in exces, carnea in exces se transforma tot in grasime!
Este foarte bine deci sa reducem cantitatea de alimente consumate, dar asta nu e suficient. Conteaza si calitatea lor.
Astfel la categoria hidrati de carbon - nu se recomanda excluderea lor in totalitate ci incurajarea folosirii cerealelor integrale : orez brun, fulgi de ovaz, paste si paine din faina integrala, chinoa.
Painea alba elibereaza rapid glucoza in sange si organismul raspunde cu un varf de secretie de insulina pentru a scadea glicemia. La scurt timp repare senzatia de foame, se maninca din nou si un nou varf de secretie de insulina. Consecintele sunt destabilizarea nivelului glicemiei, epuizarea secretiei de insulina, diabet zaharat si obezitate prin aport alimentar crescut.
Este recomandat de a folosi alimente care elibereaza lent glucoza in circulatie.
Proteinele pot fi animaliere sau din plante.
Ele sunt compuse din 20 aminoacizi, din care 9 sunt esentiali si care trebuie luate din alimentatie, pentru ca nu se pot sintetiza in corpul nostru. Sursele ca peste, oua - aduc toti aminoacizii esentiali.
Sursele vegetale de proteine ca tofu din soia, porumb, fasole, linte, nuci sunt incomplete, dar combinatia lor le face eficiente. De exemplu porumb cu fasole neagra sau orez cu linte.
Alimentele din vegetale contin mai multe fibre, mai putine grasimi saturate. Cei care consuma mai multe vegetale sunt mai longevivi, fac mai rar afectiuni cardiovasculare.
Proteinele din alimente procesate: mezeluri, conserve, contin nitriti si nitrati ca si conservant, care rigidizeaza peretii arteriali, sunt cancerigeni, contin o cantitate mare de sare si fibre aproape de loc.
Cel mai bine este sa consumam cantitati moderate de proteine, inalt calitative, din surse diferite - peste, carne slaba, vegetale.
Grasimile
Desi s-a redus consumul de grasimi, obezitatea este in crestere.
Grasimile sunt bune si rele, nesaturate si saturate ( cu hidrogen).
Grasimile saturate sunt untul, untura care sunt solide la temperatura camerei.
Grasimile nesaturate sunt uleiurile vegetale, care raman lichide la temperatura camerei, dar si avocado, nuci.
Mai sunt acizii grasi omega 3, care sunt esentiali - adica organismul nostru nu-i poate sintetiza, de aceea trebuie sa-i luam din alimente.
O categorie speciala si foarte periculoasa este cea a grasimilor trans. Ele se obtin prin transformarea uleiurilor vegetale in ceva solid - margarina. Ele cresc LDL colesterolul scad HDL colesterolul, devenind astfel intens aterogene.
Grasimile saturate - unt, untura nu mai sunt considerate asa de periculoase pentru ca cresc LDL colesterolul dar nu scad HDL colesterolul care are rol de protectie. Astfel in cantitati mici nu produc ateroscleroza !
Recomandarea este sa ne bucuram de grasimile naturale din uleiul de masline, nuci, avocado, sa evitam grasimile trans, sa limitam aportul de carne rosie bogata in grasimi saturate.
De ce alimentele procesate - prelucrate industrial sunt mai putin sanatoase?
Procesarea indeparteaza fibrele, fierul, vitaminele B, pentru o textura mai moale si evitarea degradarii. La procesare se folosesc alimente ieftine, inferioare calitativ, la care se adauga sare, zahar si grasime pentru a fi mai gustoase, mai atractive. Ele au mai multe calorii, dar valoarea nutritiva este mica in absenta vitaminelor, mineralelor, fibrelor. De asemenea au aditivi ca arome artificiale, coloranti, conservanti.
In ceea ce priveste consumul de zahar, doar 1/6 din consumul nostru provine din dulciuri, desert. Asa ca se ingrasa si cei care spun ca nu maninca dulciuri. La ora actuala se adauga zahar la painea cumparata, la condimente, chipsuri, sosuri, dressinguri pentru salate, la mezeluri, etc. O cantitate mare de zahar este in toate sucurile - cola, pepsi, fanta si in cele asa zise naturale. "Fara zahar" inseamna ca s-au adaugat indulcitori care pe animale s-au dovedit cancerigeni.
Deci este foarte importanta cantitatea de zahar consumata.
Cea mai buna solutie este de a ne obisnui din nou sa gatim acasa. Mese simple, la prepararea lor participind si membrii familiei, inclusiv copiii, servite in familie, din alimente alese de noi.
Recomandarea este sa mancam alimente naturale, nu procesate, nu prea mult, si sa alegem mai ales legume!