Medicina interna se ocupa de afectiunile organelor interne - inima, plamani, ficat, pancreas, splina, stomac, intestine, rinichi si afectiunile osteoarticulare, endocrine, metabolice etc.
Medicul internist vede pacientul atat pe fiecare organ cat si in totalitatea sa. El culege informatii anamneza de la pacient in timpul unei conversatii despre simptome ( debutul lor, evolutia lor in timp), investigatii efectuate, tratamente, regimuri alimentare urmate, internari in spitale.
Cu aceasta ocazie observa si limbajul verbal si nonverbal - corporal al pacientului.
Urmeaza examinarea clinica a pacientului - folosind toate simturile medicului: ce vede - inspectia, ce aude - ascultarea plamanilor, inimii, ce simte la mana - palparea abdomenului, percutia diferitelor organe, mirosuri percepute.
Conversatia, observarea si examinarea pacientului contureaza in mintea medicului internist o prima supozitie diagnostica - ce ar putea fi - diagnostic pozitiv, ce afectiuni ar trebui inlaturate - diagnostic diferential. Daca sunt mai multe afectiuni, este una care pune in pericol viata pacientului?
Un ajutor pretios medicului internist este ecografia. Consider ecografia ca revelatia secolului XX. Pana la aceasta descoperire medicul internist se putea baza doar pe EKG, examinarile radiologice si analizele de laborator care sa-i confirme sau sa-i infirme anumite supozitii de diagnostic.
Acum are la dispozitie ecografia care pe loc ii ofera o imagine concreta, in timp real, cu ce si intampla cu inima, ficatul, colecistul, stomacul, intestinele, rinichiul, organe genitale etc., tiroida, sani, articulatii, circulatia sangelui in toate organele.
Este extraordinar sa poti oferi pacientului un diagnostic pe loc, confirmat ecografic si doar in anumite cazuri sa mai apelezi la laborator si radiologie. Examinarile radiologice - simple, tomografiile - sunt cu iradiere mai mult sau mai putin importanta, iar daca se folosesc si substante de contrast sunt si mai periculoase. Deobicei aceste investigatii se fac cu programare, deci intarzie diagnosticul. Ecografia se bazeaza pe ultrasunete, fara iradiere.
Ecografia prin faptul ca ajuta medicul internist, gastroenterolog, cu un diagnostic imediat, el poate prescrie deindata un tratament tintit, personalizat potrivit fiecarui pacient.
Unii pacienti poate se adreseaza medicului internist cu toate ca se simt sanatosi, dar vor sa faca o verificare daca intradevar totul este bine. Si e bine ca se adreseaza unui medic internist pentru ca acesta nu se va uita doar la inima, doar la plamani sau la organele digestive ci ii vede holistic, din cat mai multe puncte de vedere.
Alti pacienti au simptome dar nu cunosc cauza lor, si atunci asteapta un diagnostic, un tratament si apoi cauta un medic care este doar cardiolog, doar gastroenterolog, doar de diabet, etc.
Alti pacienti, mai ales cei in varsta au mai multe afectiuni, cu tratamente prescrise de mai multi specialisti - cardiolog, pneumolog, nefrolog, urolog, diabet, neurologie, psihiatrie - etc . Ei sunt de multe ori in impas, au foarte multe medicamente de luat. Fiecare specialist le prescrie cel mai bun tratament in specialitatea sa, fara sa tina cont de ce alte medicamente i s-au mai recomandat aceluiasi pacient de alti medici - fiecare pe profilul lui.
Medicul internist verifica toate medicamentele prescrise, daca se potrivesc unele cu altele, este atent la reactiile adverse posibile, la suprapuneri medicamentoase.
Aceeasi substanta medicamentoasa poate avea denumiri comerciale diferite, unele originale, altele generice si pacientul trebuie atentionat sa verifice substanta continuta de medicament - scrisa cu litere mici, nu doar numele scris mare pe cutie.
Tot in sarcina medicului internist este recomandarea pe care o face privind alimentatia, schimbari in modul de viata, in felul de a gandi, a vorbi, a actiona.
De felul cum abordeaza medicul pacientul, de empatia sa, depinde colaborarea lor viitoare, controalele necesare, aderenta pacientului la tratament.
In concluzie consultatia de medicina interna este ceva complex, care presupune nu doar o ecografie ci colaborarea mai multor date furnizate de pacient cu cele constatate de medic. Ecografia este doar "cireasa de pe tort" in formularea unui diagnostic corect si al unui tratament potrivit, personalizat.