Dr. Elena Bașa

  • medic primar de medicină internă
  • specialist în gastroenterologie
  • competență în ecografie
  • doctor în medicină

Pacientii care se programeaza la cabinet spun de obicei:

  • vreau o ecografie
  • vreau un ekg.

Ei cred ca daca au facut ecografie sau ekg, deja se stie ce au si e nevoie doar de o reteta. Contrar acestor asteptari, realitatea este ca e nevoie de mult mai mult.

Punerea unui diagnostic si mai ales al unui diagnostic corect, necesita si o consultatie de medicina interna, in care pacientul sa spuna ce il supara de fapt, de cand il supara, ce a facut pina acum - ce medicamente a luat, ce alte boli stie ca mai are, ce tratament face pentru acestea etc.

Apoi trebuie examinati - plamanii si inima ascultate, abdomenul palpat etc.

De multe ori e nevoie si de alte investigatii - de la laborator, radiologice, endoscopice, etc.

Deabia un diagnostic corect poate fi urmat de o reteta si alte indicatii cum ar fi alimentatia, schimbarea unor obiceiuri nesanatoase, etc.

Pacientul vine la medic cu dorinta de a se face bine. Daca nu ai un diagnostic corect, ti se prescriu zeci de medicamente in ideea ca poate unul te va ajuta. Dar nu e sigur si in plus aceste medicamente prescrise aiurea pot avea efecte secundare care de fapt sa agraveze boala si chiar sa puna in pericol viata pacientului.

Si va pot da un exemplu:

Un pacient tanar, 30 ani, cu o activitate solicitanta, constata intr-o zi ca are febra si simptome legate de digestie, pe care le asociaza cu alimentatia mai putin sanatoasa, uneori abuziva.

Se adreseaza unui serviciu de urgenta, unde din cauza febrei se pune diagnosticul de pneumonie desi nu tuseste, nu are simptome legate de respiratie, si i se prescriu doua antibiotice puternice. Cateva analize de laborator aratau aproape normal.

Pacientul constata in zilele urmatoare ca starea lui se agraveaza, apar simptome noi, care il impidica sa-si desfasoare activitatea.
Se adreseaza medicului de familie si apoi unui medic radiolog ii face o ecografie si ii comunica ca are probleme cu canalele biliare.

In cele din urma, pacientul constata ca s-a ingalbenit.

Un nou consult, noi analize de laborator care arata dezastruos de data aceasta. Se puse in sfarsit diagnosticul corect - hepatita acuta.

A fost nevoie de consultul a patru medici, diagnostic incorect, tratamente periculoase, care au pus in pericol viata pacientului.

Numai un diagnostic corect este benefic pacientului care asigura ameliorarea sau chiar vindecarea dorita.