Ecografia este o investigatie care foloseste ultrasunetele pentru vizualizarea in timp real, adica chiar in momentul executarii examinarii a structurilor anatomice din abdomen, torace, tiroida, organe genitale, parti moi ale corpului, articulatii, vase de sange etc
Aceste ultrasunete nu sunt perceptibile auzului si nu afecteaza organele studiate - dovada ca se folosesc si la gravide pentru a aprecia evolutiei fatului.
Ecografia ofera o imagine clara a ce se intampla in corpul nostru, poti vedea organele interne static si in miscare, chiar in timpul examinarii, la costuri accesibile - comparativ cu RMN - foarte scump, sau cu tomografia care presupune iradiere si care nu sunt in timp real.
Ecografia in general nu necesita nici o pregatire din partea pacientului. Doar pentru ecografia abdominala e bine ca pacientul sa fie a jeun.
Nefiind cu iradiere, examinarea ecografica se poate repeta ori de cate ori e nevoie, in acceasi zi, in alte zile etc., atat la copii cat si adulti.
Ecografia obisnuita - 2 D, bidimensionala
ofera imagini in alb negru in doua dimensiuni. Aceste imagini sunt expresia undelor de ultrasunete care pleaca de la sonda de examinare spre organele examinate si sunt reflectate inapoi pe ecran, ca imagine a organului.
In functie de organele studiate se folosesc sonde cu diferite frecvente - de exemplu pentru abdomen - sonde convexe de 2,5 - 3,5 - 5 MHz, pentru inima sonde speciale de 3,5 MHz, pentru tiroida, sani, parti moi - muschi, articulatii , vase - sonda liniara de cel putin 7,5 MHz.
Imaginile obtinute sunt sectiuni transversale si longitudinale prin organe, se vede cum arata organul in interior. Se depisteaza astfel tumori, chisturi, calculi care pina acum se vedeau doar radiologic ( cu iradiere), in timpul unei operatii sau la autopsie.
Se pot face masuratori ale organelor, ale modificarilor constate. Se pot compara aceste date cu cele obtinute la un control ulterior. Acest lucru permite evaluare in timp a modificarilor depistate initial.
Ecografia doppler - inseamna studiul vascularizatiei.
Efectul doppler a fost descoperit de fizicianul Christian Doppler si inseamna schimbarea frecventei sau lungimii de unda a ultrasunetelor in functie de apropierea sau indepartarea sursei de emisie de locul de receptie. Frecventa creste cand ultrasunetele se apropie de sonda si scade cand se indeparteaza. Acest lucru este util in studiul circulatiei sanghine, va arata daca exista flux in artera sau vena studiata, in ce directie curge sangele si este foarte util la examinarea cordului unde vezi in timp real contractiile inimii, cum trece sangele dintr-o cavitate in alta etc. Se poate masura viteza fluxului de sange, se vad obstructii in circulatie - foarte utile in examinarea arterelor, venelor, cordului. Se depisteaza tromboze, defecte ala valvelor cardiace, anevrisme care pina acum necesitau angiografii - cu iradiere si nu in timp real.
Doppler color - arata directia fluxului - in vase, inima - culoarea rosie inseamna ca fluxul se apropie de transductor - sonda si culoarea albastra ca se indeparteaza.
Dopplerul spectral sau pulsatil - arata deasemenea directia fluxului, a curgerii sanghine iar power doppler - arata circulatia din organe unde fluxul sanghin are viteza foarte mica, de exemplu circulatia din tiroida, san, muschi, ganglioni etc.
Cu doppler continuu se masoara vitezele de curgere in inima, apreciaza gradul de stenoza, obstructie in afectiuni valvulare.
Ecografia doppler la nivelul arterelor carotide si a aortei abdominale arata prezenta placilor de ateroscleroza, anevrism, velocitatea fluxului. Se foloseste dopplerul color si spectral.
In concluzie, ecografia doppler - color, spectral, continuu, power - ofera informatii in plus fata de ecografia obisnuita pentru ca arata date si despre circulatia sangelui in vase, inima, diferite organe - pe viu, in timpul examinarii.