In practica mea medicala, ecografic, vad multe cazuri de ficat gras (steatoza hepatica).
Pacientul, de obicei, este de varsta medie, activ profesional dar sedentar, poate cu exces de greutate, care nu consuma alcool. El poate observa ca este mai obosit, are un disconfort in partea dreapta a abdomenului si vrea sa stie ce se intimpla cu el.
Ecografia fiind neinvaziva, accesibila si oferind multe informatii pe loc, este ceea ce alege acest pacient. El este imediat informat ca are un ficat mai mult sau mai putin gras.
In acest moment pacientul incepe sa puna intrebari medicului , de exemplu daca acest lucru este ceva grav?
Ficatului gras alcoolic sau nonalcoolic, inseamna depozitare de grasime, de trigliceride, in fiecarei celula hepatica. Trigliceridele alaturi de colesterol sunt cauza aterosclerozei, ale evenimentelor cardiovasculare cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral etc.
Steatoza hepatica poate conduce si la diabet zaharat de tip 2.
Trigliceridele au un efect in plus fata de colesterol si anume incarcarea grasa a ficatului, steatoza hepatica. care poate fi urmata de inflamatia ficatului. Aceasta inflamatie a ficatului gras se numeste steatohepatita si poate evolua spre fibroza si ciroza hepatica.
Deci, descoperirea ecografica a unui ficat gras este un semnal de alarma care invita la continuarea investigatiilor, pentru a afla daca exista consum de alcool, exces de greutate, medicamente folosite, nivelul trigliceridelor, al colesterolului, glicemie, hormonii tiroidieni, virusuri etc.
Se vor cauta si semnele de inflamatie - adica distrugere a celulelor ficatului - TGP si TGO si semnele de fibroza - fibroscan, fibrotest.
Intrebarea urmatoare pe care si-o pune pacientul - care este tratamentul?
In acest caz, pacientul trebuie sa stie ca este bine sa se implice la schimbarea modului de viata, la reducerea caloriilor si a alimentelor bogate in grasimi saturate, a sucurilor bogate in glucoza si fructoza, la pierdere progresiva in greutate. O reducere in greutate de numai 5 % ar putea reduce pina la 30 % cantitatea de grasime din ficat.
Pentru a reduce riscul de inflamatie si fibroza hepatica este necesara o scadere in greutate de 10%. Daca scaderea in greutate e insuficienta, e nevoie si de tratament medicamentos.
Alegerea unei alimentatii sanatoase, bazate pe legume, fructe, carne neprocesata, grasimi bune - ulei de masline, avocado, seminte, mentinerea unei greutati potrivite in raport cu inaltimea, miscare 30 minute/zi, atentie la unele medicamente si suplimentele alimentare care pot fi daunatoare - sunt elementele care depind personal de pacient. Aceste alegeri noi pot deveni un nou obicei, si nu ceva limitat la cateva saptamini sau luni.
Tratamentul medicamentos consta in sustinerea functiilor ficatului cu o varietate de medicamente de protectie.
In acest fel lucrurile pot fi tinute sub control, se poate evita evolutia spre fibroza si ciroza ficatului.