Dr. Elena Bașa

  • medic primar de medicină internă
  • specialist în gastroenterologie
  • competență în ecografie
  • doctor în medicină

Bacteriile din noi sau microbiomul.  Cine e seful?

In noi traieste un intreg univers de bacterii, fungi, virusi, paraziti, o comunitate  cunoscuta sub numele de microbiom. Marea lor majoritate, miliarde, traiesc in intestin, in colon. Ei pot fi considerati o amprenta a noastra, pentru ca fiecare din noi are un alt fel de microbiom.

Bacteriile din noi nu sunt dusmanii nostri. Ele ne ajuta sa traim bine, sa functionam fara probleme, sa fim sanatosi. Asta fac bacteriile bune cum sunt lactobacilii si bifidobacteriile. In schimb bacteriile mai putin prietenoase, clostridiile, bacteroides, firmicutes pot fi cauza multor boli cu evolutie acuta sau cronica.

Bacteriile bune  

- ne ajuta sa digeram ce am mancat. Ele prelucreaza de exemplu fibrele vegetale din colon si produc substante nutritive esentiale pentru noi, la care altfel nu avem acces, ca  vitamine din grupul B, vitamina K, diferite enzime;

- metabolizeaza hormonii, medicamentele, determina ritmul circadian;

- ne detoxifica de aluminiu, mercur si alte metale grele;

produc acid lactic care impiedica inmultirea bacteriilor mai putin prietenoase;

-  ne determina greutatea corporala si densitatea osoasa;

sintetizeaza serotonina, dopamina, substante de care depinde felul in care ne simtim, ne modeleaza comportamentul;

- comunica cu sistemul nostru nervos central, chiar si gandurile noastre putind fi filtrate de microbiom!  Se transmit de 10 ori mai multe mesaje de la microbiom la creier decat invers!

- sunt antrenorii sistemului nostru imunitar, fac ca acesta sa fie puternic, sa avem anticorpii care ne apara de boli infectioase virale si bacteriene, de aparitia celulelor canceroase, ne protejeaza de boli.

70% din sistemul imun se afla in intestin, si tot ce mancam are efect asupra acestuia. O alimentatie nepotrivita inflameaza peretele intestinal, creste permeabilitatea acestuia, si anumiti microbi si substante pot trece in circulatia sanghina. Apar astfel boli autoimune prin suprasolicitarea si apoi epuizarea sistemului imun.

- si nu in ultimul rand, microbiomul ne formateaza ADN -ul, care anume din genele noastre devin manifeste, care gene ne apara de anumite boli si care fac sa ne imbolnavim.

Un microbiom sanatos trebuie construit pentru ca el te face sa fii cine esti, atitudinea ta, sanatatea ta. Noi putem controla stilul nostru de viata, ce fel de alimente mancam. 90% din sanatatea noastra este determinata de factori sociali, de mediu, de comportament si doar 10% genetic.

In colonul nostru se vor dezvolta bacteriile bune daca noi prin alimentatia noastra le oferim substratul pe care sa se inmulteasca, adica prebioticele.  Acest substrat este reprezentat de fibrele vegetale pe care le luam din legume si fructe cat mai colorate, cereale integrale. Daca consumam putine fibre, bacteriile bune vor fi infometate, scade numarul lor si vor fi inlocuite cu bacteriile care nu sprijina sanatatea si care ne pot imbolnavi.

Bacteriile rele nu cresc pe suportul de fibre, ci pe alimente procesate  (mezeluri, uleiuri, zahar, produse din faina alba, orez decorticat), produse din care fibrele au fost indepartate, in schimb au antibiotice folosite la cresterea animalelor, ierbicide ca glifosatul, metale grele . Daca mai adaugam si grasimile saturate si alimente care elibereaza rapid glucoza din ele, sucurile bogate in glucoza si fructoza, avem substratul pentru dezvoltarea bacteriile mai putin prietenoase si chiar patogene.

De fapt intre bacteriile bune si cele rele are loc o lupta permanenta in intestinul nostru. Aceasta lupta se da pentru substantele pe care le utilizeaza pentru supravietuirea lor - fibre pentru bacteriile bune, alimente procesate pentru cele rele. De noi depinde pe cine hranim!

Este o lupta si pentru aderenta la peretele intestinal.  Daca adera bacteriile bune, ne simtim bine. Daca adera bacteriile rele, acest perete se va inflama, creste fermentarea si producerea de gaze, apare durerea abdominala si  scaunele pot deveni diareice sau constipatie cand prin fermentare se produce metan.

Cand domina bacteriile rele, nu mai avem vitaminele B si K, enzime pentru sinteza elementelor nutritive, nu avem suficienta serotonina si dopamina, ne scade imunitatea, devenim anxiosi, depresivi, ne ingrasam, facem osteoporoza, ne imbolnavim pentru ca nu mai suntem aparati de alti microbi, virusi, celule tumorale, sistemul nostru imun e epuizat.

Produsele din grau - glutenul , din lapte - cazeina, alcoolul, alimentele procesate, stresul au acest efect de inflamare a intestinului.

Varza prin glutamina, curcuma, uleiul de peste, N acetilcisteina repara permeabilitatea crescuta intestinala.

Sa ne aducem aminte de parintele medicinei , Hipocrate care spunea ca toate bolile incep in intestin si ca alimentul sa fie medicamentul tau.

Cand te uiti la un aliment, creierul informat prin ochi, trimite mesaj intestinului care se va pregati sa digere alimentul. La fel intestinul elibereaza neuropeptide care ajung la creier, si acesta este informat ca totul e in regula, poate fi linistit, fara anxietate sau depresie, ca in intestin se hranesc si se inmultesc bacteriile bune,  se produce suficienta serotonina, este asigurata imunitatea, etc.

Ne putem ajuta si cu probiotice , suplimente alimentare, care contin lactobacili si bifidobacterii si care vor inclina balanta in favoare bacteriilor bune.

Cand vorbim de probiotice e bine sa tinem cont de urmatoarele:

numarul de bacterii sa fie mare - 5-10 miliarde/ plic,

- cat mai multe variante de bacterii, sa fie diversificat,

- sa ajunga vii in colon, adica sa reziste la mediul acid din stomac si la efectul sarurilor biliare din bila,

sa secrete acid lactic care inhiba dezvoltarea bacteriilor rele.

Si probioticele - ca suplimente alimentare si probioticele naturale din muraturi : varza, castraveti etc, cresc pe prebioticele asigurate de fibrele vegetale.

Pina la urma noi avem nevoie de microbiom, bacteriile din noi ne fac umani, ne fac ceea ce suntem, felul cum ne simtim, cum ne comportam, cat suntem de sanatosi, dar e bine sa ramanem noi sefi, sa tinem lucrurile sub control prin alimentatie si modul nostru de viata.