Cu ocazia pandemiei cu noul coronavirus intra in actualitate ecografia toracelui. Si pina acum se cunostea ecografia plamanului, a colectiilor pleurale, se vedeau fracturile costale, dar ecografia transtoracica cu rare exceptii, se practica doar pentru inima - ecocardiografia.
Acum, cand diagnosticul infectiei cu Covid 19 presupune pe linga testul RT-PCR si examenul radiologic al plamanilor - tomografie computerizata, deci o manevra cu iradiere, costisitoare si intr-un spatiu inchis, o alternativa este ecografia plamanilor!
Ecografia foloseste ultrasunete si nu razele X, deci ele nu iradiaza, dureaza putin timp, se poate repeta oricand, este in timp real, se vad organele in miscare, se poate face la orice varsta, la copii, gravide, cei cu claustrofobie etc. Ecografia completeaza examenul clinic, fiind un ajutor important si rapid in stabilirea diagnosticului.
S-a constat ca infectia cu Covid 19, afecteaza partea de jos a plamanilor si apare o imagine cu aspect de sticla mata care se vede doar la CT pulmonar. Ecografic apare deasemenea o modificare tipica si astfel devine utila in diagnosticul de confirmare sau de infirmare a afectarii pulmonare data de infectia acest virus. Ecografia plamanilor in acest caz devine o alternativa la tomografia computerizata. Imagini ecografice tipice apar si in caz de pneumotorax, edem pulmonar acut etc.
Bineinteles ca ecografia toracica nu exclude radiografiile obisnuite dar este o solutie utila, la indemana, cu rezultat pe loc, care orienteaza diagnosticul pentru medic si tratamentul pentru pacient.