Dr. Elena Bașa

  • medic primar de medicină internă
  • specialist în gastroenterologie
  • competență în ecografie
  • doctor în medicină

De ce te doare burta ? Intestinul iritabil

Sindromul de intestin iritabil este una din cauzele frecvente ale durerilor abdominale. In acest caz, durerea se insoteste de diaree sau constipatie, meteorism abdominal. Simptomele gazoase ca senzatia de crestere in volum a abdomenului, flatulenta, eructatiile pot fi foarte deranjante pentru pacient.

Cauzele intestinului iritabil sunt:

  • modificarea felului cum percepe creierul mesajele din partea intestinului,
  • sensiblitatea crescuta la durere si la distensia gazoasa a intestinului,
  • modificarea populatiei microbiene din intestin,
  • se modifica apararea mucoasei intestinale, imunitatea si motilitatea intestinului, apare chiar o microinflamatie a intestinului.

Poate apare dupa o infectie ca gastroenterita sau dupa stres. 

Infectia intestinala poate modifica mucoasa intestinala, va creste permeabilitatea intestinala pentru microbi. 

Stresul asociat cu anxietatea se regaseste frecvent la pacienti cu intestinul iritabil. Acesti oameni sint ingrijorati de sanatatea lor, de bani, cariera lor.

Ei pot avea si ameteli, senzatii neplacute la nivelul stomacului, tremuraturi, iritabilitate, tulburari de somn, etc.

In SUA 60 % din pacientii cu intestin iritabil au anxietate si 20% depresie. 

Pacientii cu intestin iritabil sunt mai sensibili emotional, sunt constienti de miscarile colonului.

Durerea care apare cel putin odata pe saptamina, in ultimile 3 luni si se asociaza cu modificarea frecventei si formei scaunelor, atrage atentia asupra sindromului de intestin iritabil. Poate predomina diareea sau constipatia.

Important este ca lipsesc simptome de alarma ca varsta peste 50 ani, scadere in greutate, sange in scaun.

Este o afectiune care nu pune in pericol viata, dar o poate face neplacuta din cauza durerilor si suportarii dificile a gazelor intestinale.

Ce se poate face?

Examenul clinic si ecografia pot confirma supozitia diagnostica.

Se pot exclude pe loc alte cauze de dureri abdominale - biliare, renale, sau ginecologice - la femei. Alte afectiuni ca enteropatia glutenica, intoleranta la lactoza, suprapopularea bacteriana a intestinului subtire, parazitii - se exclud cu investigatii de laborator. Daca se suspecteaza cancerul de colon - e nevoie de colonoscopie!

Ce recomand pacientului cu intestin iritabil?

Pentru ca un loc important in viata persoanei cu intestin iritabil este stresul, accentul se pune pe relaxare. Cum sa te relaxezi? Ce tehnica de relaxare corporala si psihica se poate invata? cum sa-ti schimbe modul de viata?

Foarte important este deci tinerea sub control al stresului pentru ca previne si usureaza simptomele de intestin iritabil.

Cheia succesului este relaxarea si asta se poate invata si practica, asigurind partiparea pacientului la vindecare,

Se pot introduce si preocupari relaxante ca cititul, ascultarea muzicii preferate, plimbari, dormit suficient.

Alimentatia - presupune tatonarea personala a alimentelor care le face bine.

Nu exista o regula universal valabila, pentru toti.

Sunt cazuri in care eliminarea si apoi reintroducerea progresiva a alimentelor care provin din lactate, legume si fructe, adica cele pe baza de fructoza, lactoza, galactoza, manitol, sorbitol, fructani, dar si a glutenului din faina de griu,  au usurat durerile abdominale, balonarea si au modificat aspectul scaunelor, dar nu la toti. 

Aceste alimente actioneaza prin intoleranta, alergie, prin fermentarea in intestinul gros.

In general, aceste alimente care ar trebui excluse sau macar reduse cantitativ din alimentatie  fac parte din dieta nutritiva si sanatoasa si ar trebui sa ne bucuram de beneficiile ei. Laptele si produsele din lapte sunt surse de calciu si previn osteoporoza. Fructele si verdeturile aduc fibrele vegetale, vitaminele, sarurile minerale. Legumele sunt surse de proteine iar ceapa si usturoiul sunt substrat pentru cresterea bacteriilor bune in intestin si descurajeaza cresterea unor bacterii periculoase cum este Clostridium difficile si E. coli.

De aceea trebuie experimentat personal, care din aceste alimente fac rau si care nu. Se poate merge si pe reducerea cantitatii, care apoi se poate creste progresiv.

Testarea unui aliment din aceste categorii se face timp de 30 zile, perioada in care pacientul va observa daca acel aliment ii face bine sau nu, apoi urmatorul aliment.

Pacientul trebuie sa se inarmeze cu rabdare ! Va exclude doar ce e absolut nevoie !

Nu toate si nu pe termen lung!

Partea buna este ca:

  • produsele din lapte( contin lactoza) pot fi inlocuite cu lapte de soia, de migdale, etc,
  • produsele din faina de grau(contin gluten) - painea, pastele - pot fi inlocuite cu produse din orez si faina de porumb,
  • atentie la tot ce e indulcit cu fructoza sau sorbitol ( apare pe etichete ca E420)
  • de consumat pe incercate, in cantitati mici - mere, pere, caise, cirese, prune, pepeni ( au fructoza si sorbitol).
  • asocierea psyllium-ului, este benefica si in formele cu diaree - creste consistenta scaunelor iar in cele cu constipatie, scaunele devin mai moi.
  • utila este si medicatia care se va adresa populatiei microbiene intestinale, probiotice si prebiotice, 
  • medicul poate prescrie antispatice, anxiolitice.

 

Tinta este:

  • tinerea sub control al stresului,
  • alimentatia potrivita fiecarui pacient, 
  • popularea intestinului cu bacterii sanatoase,
  • ameliorarea simptomelor, 
  • o viata fara disconfort digestiv.