Dr. Elena Bașa

  • medic primar de medicină internă
  • specialist în gastroenterologie
  • competență în ecografie
  • doctor în medicină

Am creat acest site pentru o comunicare mai buna cu pacientii.

Sunt Elena Basa, medic primar de medicina interna, specialist in gastroenterologie, competenta in ecografie, doctor in medicina.

  • Facultatea de medicină am făcut-o la Cluj, apoi încă doi ani am lucrat în clinici din Cluj, ca medic intern.
  • Specializarea în medicină internă am efectuat-o la Târgu Mureș, devenind medic specialist și apoi medic primar în medicina internă.
  • Întrucât până în 1990 nu am avut acces la informație medicală decât sporadic, la reviste din Ungaria, simțeam nevoia de a-mi reactualiza cunoștiințele medicale în domeniul medicinii interne și să învăț lucruri noi. Astfel am ales o a doua specialitate, gastroenterologia, urmând cursurile la Clinica Gastroenterologie Fundeni, București. O influență benefică asupra mea a avut prof. Oproiu Alexandru, care și în prezent susține prelegeri despre ultimele noutăți în domeniul gastroenterologiei - dovada vie că nu există vârstă atunci când pui pasiune în ceea ce faci.
  • Tot la clinicile din Fundeni București am urmat cursuri de ecografie abdominală, ecocardiografie, apoi cursuri de ecografie vasculară, tiroidiană și mamară.
  • Având a doua specialitate, am aprofundat-o prin lucrarea de doctorat pe tema steatozei hepatice nonalcoolice sub conducerea prof. Sporea Ioan - Clinica Gastroenterologie Timișoara, un excelent îndrumător, un adevărat mentor. 
  • Dorința de a învăța lucruri noi m-a determinat să particip și la pregătire în coaching și hipnoza ericksoniană sub indrumarea lui John Thompson din Anglia. Acest lucru mi-a asigurat un salt calitativ în abordarea pacienților mei.
  • Perfecționarea mea continuă și în prezent prin participări la cursuri și congrese.

Pacientul care mi se adreseaza vrea mai mult decat o ecografie.

Experienta clinica pe care am acumulat-o in activitatea mea imi permite sa abordez pacientul holistic, sub mai multe aspecte. Cred ca pacientul trebuie sa fie ascultat, consultat si examinarea continuata cu ecografie, eventual ekg, o lista cu alte investigatii.

Abordarea holistica presupune si observarea felului cum gandeste pacientul, ce cuvinte foloseste, daca se incurajeaza sau isi limiteaza singur optiunile. Pacientul se poate concentra pe boala sau pe sanatate, pe nemultumire sau observarea ameliorarii  simptomelor si vindecare.

Pacientul doreste sa stie ce probleme are, vrea un tratament, o recomandare privind alimentatia sau un alt mod de viata. Pacientul asteapta o solutie la problemele pe care  le are sau poate doreste doar evaluarea starii sale de sanatate.

Consider ca in relatia medic - pacient e nevoie de implicare si din partea pacientului, pentru urmarire pe termen lung, pentru a nu abandona tratamentul care poate trebuie facut mai mult timp.