Multi pacienti se confrunta in ultima vreme cu disconfort abdominal, balonare, diaree sau constipatie, simptome de reflux acid, astenie, lipsa de energie… Aceste simptome au fost corelate cu microbiomul, fiecare din noi avind un microbiom personalizat.
Microbiomul este totalitatea bacteriilor, virusurilor, parazitilor din corpul nostru, majoritatea localizate in intestin.
Avem in intestin bacterii bune – bifidobacterii, lactobacili, care ne ajuta la digestie, imunitate, ne vitaminizeaza si bacteriile care ne fac rau, ne intoxica, produc inflamatie in corpul nostru. Dezechilibrul dintre bacteriile bune si cele patologice cu predominenta celor rele, duce la ceea ce azi e cunoscut sub numele de intestin permeabil sau leaky gut.
Intestin permeabil inseamna cresterea spatiilor dintre celulele mucoasei intestinale, mucoasa fiind constituita dintr-un singur strat de celule. In mod normal, aceste celule sunt strins lipite intre ele si permit trecerea doar a unor substante utile pentru noi.
Atunci cand nu este un echilibru si predomina bacteriile care ne fac rau, aceasta mucoasa isi pierde capacitatea de absorbtie fiziologica si prin desfacerea spatiului dintre celule devine permeabila pentru bacterii patogene, toxine, alimente incomplet mestecate si digerate.
Digestia este perturbata de lipsa de acid din stomac, in urma asa ziselor protectoare ale stomacului, care de fapt blocheaza complet secretia de acid clorhidric. La fel, secretia insuficienta de enzime pancreatice si modificarea compozitiei bilei , afecteza digestia alimentelor si fac posibila trecea prin mucoasa intestinala cu spatii largite intre celule a unor produsi de degradare mari, nedigerate suficient.
Acesti microbi, toxine, produsi de degradare insuficienta a alimentelor, vor trece in sistemul circulator si duc la inflamatie in diferite organe si la boli autoimune. Se stie ca inflamatia cronica este cauza majoritatii bolilor. De asemenea au crescut mult bolile autoimune, cum este tiroidita autoimuna.
Sistemul imun se apara de acest asediu de toxine, microbi, substante incomplet digerate , el este suprasolicitat si duce la boli autoimune.
Alte cauze ale intestinului permeabil sunt glutenul, lactoza, alcoolul, zaharul, alimentele procesate, plantele tratate cu ierbicide.
Bacteriile bune sunt probioticele: bifidobacteriile, lactobacilii, sacharomices si cea mai buna este Akkermansia. Ele cresc pe fibre pe care noi nu le putem digera, si asta fac aceste bacterii bune, producind butirat. Butiratul are efect antiinflamator, scade durerea, este neurotrofic , scade leptina si apare senzatia de saturatie, nu ne mai este foame!
Bacteriile bune cresc pe prebiotice: nuci, seminte, legume de toate culorile, ceapa, praz, usturoi, piper, cacao, scortisoara, ceai verde…
Alte prebiotice sunt inulina, fructo si oligozaharidele, lactuloza.
Bacteriile patologice – gen firmicutes, pseudomonas, ele cresc pe alimente procesate in care predomina carnea, zaharul, margarina etc. Aceste bacterii se asociaza frecvent si cu fungi – candida.
Alimente care vindeca intestinul permeabil sunt cele care hranesc microbii buni: aloe, varza, spanac, conopida, brocoli , avocado, care se introduc progresiv in alimentatie, sucurile verzi, mere, mure, zmeura, kiwi, banane, turmeric, ghimbir, oregano, ceai verde, menta, musetel, papadie, alimente fermentate - varza murata, castraveti murati, kimchi, miso, oua, somon, iaurt grecesc, kefir – alimente bogate in magneziu, zinc, omega 3, piine cu maia.
Spune-mi ce maninci ca sa-ti spun ce fel de microbiom ai, sau spune-mi care microbiom il hranesti?