Multi pacienti se confrunta in ultima vreme cu disconfort abdominal, balonare, diaree sau constipatie, simptome de reflux acid, astenie, lipsa de energie… Aceste simptome au fost corelate cu microbiomul, fiecare din noi avind un microbiom personalizat.
Microbiomul este totalitatea bacteriilor, virusurilor, parazitilor din corpul nostru, majoritatea localizate in intestin.
Cu ocazia pandemiei cu noul coronavirus intra in actualitate ecografia toracelui. Si pina acum se cunostea ecografia plamanului, a colectiilor pleurale, se vedeau fracturile costale, dar ecografia transtoracica cu rare exceptii, se practica doar pentru inima - ecocardiografia.
Acum, cand diagnosticul infectiei cu Covid 19 presupune pe linga testul RT-PCR si examenul radiologic al plamanilor - tomografie computerizata, deci o manevra cu iradiere, costisitoare si intr-un spatiu inchis, o alternativa este ecografia plamanilor!
Bacteriile din noi sau microbiomul. Cine e seful?
In noi traieste un intreg univers de bacterii, fungi, virusi, paraziti, o comunitate cunoscuta sub numele de microbiom. Marea lor majoritate, miliarde, traiesc in intestin, in colon. Ei pot fi considerati o amprenta a noastra, pentru ca fiecare din noi are un alt fel de microbiom.
In practica mea medicala, ecografic, vad multe cazuri de ficat gras (steatoza hepatica).
Pacientul, de obicei, este de varsta medie, activ profesional dar sedentar, poate cu exces de greutate, care nu consuma alcool. El poate observa ca este mai obosit, are un disconfort in partea dreapta a abdomenului si vrea sa stie ce se intimpla cu el.
Pacientii care se programeaza la cabinet spun de obicei:
- vreau o ecografie
- vreau un ekg.
Ei cred ca daca au facut ecografie sau ekg, deja se stie ce au si e nevoie doar de o reteta. Contrar acestor asteptari, realitatea este ca e nevoie de mult mai mult.
De ce te doare burta ? Intestinul iritabil
Sindromul de intestin iritabil este una din cauzele frecvente ale durerilor abdominale. In acest caz, durerea se insoteste de diaree sau constipatie, meteorism abdominal. Simptomele gazoase ca senzatia de crestere in volum a abdomenului, flatulenta, eructatiile pot fi foarte deranjante pentru pacient.
Rolul nutritiei in mentinerea sanatatii, prevenirea bolii, grabirea vindecarii
Dieta bogata in carne, alimente procesate, saraca in cereale integrale, legume, contribuie la aparitia bolilor cronice.
Medicii trebuie sa faca cunoscut cum sa ne bucuram de alimente sanatoase, delicioase, ce sa cumparam, ce sa mancam mai des, cum sa gatim. Putem consuma doar alimente care sa sustina starea noastra de sanatate, care sa ne protejeze, care sa ne faca placere.
Oamenii au nevoie de trei categorii de macronutrienti:
Gandurile tale devin cuvintele tale,
Cuvintele devin actiunile tale,
Actiunile tale devin obiceiurile tale,
Obiceiurile tale devin valorile tale,
Valorile tale devin destinul tau.
Mahatma Gandhi
Exista o legatura intre ce gandim, ce cuvinte folosim in exprimarea gandurilor si actiunile noastre reflecta acest lucru. Credintele, convingerile, valorile noastre se formeaza in decursul vietii, urmare a experientelor prin care am trecut. Aceste convingeri personale ne pot incuraja sau ne pot limita, bloca in evolutia noastra viitoare, in optiunile, deciziile pe care le luam, in orice problema.
Ecografia este o investigatie care foloseste ultrasunetele pentru vizualizarea in timp real, adica chiar in momentul executarii examinarii a structurilor anatomice din abdomen, torace, tiroida, organe genitale, parti moi ale corpului, articulatii, vase de sange etc
Aceste ultrasunete nu sunt perceptibile auzului si nu afecteaza organele studiate - dovada ca se folosesc si la gravide pentru a aprecia evolutiei fatului.
Medicina interna se ocupa de afectiunile organelor interne - inima, plamani, ficat, pancreas, splina, stomac, intestine, rinichi si afectiunile osteoarticulare, endocrine, metabolice etc.
Medicul internist vede pacientul atat pe fiecare organ cat si in totalitatea sa. El culege informatii anamneza de la pacient in timpul unei conversatii despre simptome ( debutul lor, evolutia lor in timp), investigatii efectuate, tratamente, regimuri alimentare urmate, internari in spitale.